ANNA3 | Zondag 9 september 2018 | Open Monumentendag 2018 | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Zondag 9 september 2018
Open Monumentendag

van 10.00 tot 18.00 uur

rondleidingen vanaf 12.00 uur

 

 

tickets

GRATIS TOEGANG

Open Monumentendag is het grootste culturele ééndagsevenement van Vlaanderen en viert dit jaar zijn 30ste verjaardag

2018 is het Léon Stynen-jaar. Deze architect bouwde een groot deel van zijn oeuvre in Antwerpen en drukte zijn stempel op de stad. Daarom is het thema voor de Antwerpse Open Monumentendag in 2018 ‘Stynen en omgeving’. Er worden niet alleen gebouwen van Léon Stynen open gesteld, maar ook gebouwen die in de buurt hiervan liggen of gebouwen van architecten die hem inspireerden of door hem geïnspireerd werden.

Heel wat tijdgenoten van Stynen, ex-collega’s, vrienden, … bouwden op Linkeroever woningen, internaten, scholen, kerken … Daarom worden dit jaar op Linkeroever heel wat gebouwen op het programma gezet, waaronder de Sint-Anna-ten-Drieënkerk: ontworpen door arch. Jos Ritzen uit Antwerpen in nauwe samenwerking et glazenier-kunstenaar Jacques Loire uit Chartres (Frankrijk).

Blikvanger in de kerk zijn de “glas-in-beton”-ramen van Jacques Loire.
Dit “glas-in-beton” of “dalles de verre” is dik glas dat volgens een tekening in een bepaalde vorm gehamerd wordt en tot een geheel samengevoegd in beton. Het tabernakel is in 2012 ontworpen door Jacques Loire en is gerealiseerd in “thermoformatie” waarbij het glas in een vorm met het gekozen reliëf en de kleuren geperst en verhit wordt. Het glas wordt week en past zich aan de vorm aan. Meerdere lagen glas kunnen op elkaar gelegd worden en versmelten. De klassieke godslamp bij een tabernakel is vervangen door Led-verlichting die in de glazen deur werd verwerkt.

Jacques Loire kreeg zijn opleiding plastische kunsten in Parijs en zijn opleiding glasramen in het atelier van zijn vader dat hij in 1951 vervoegt. Hij bouwt daar in 1959 "het atelier Boussois", dat bestemd is voor het werken met glasdallen en met zijn vrouw Micheline stelt hij de “baksteen van Loire” op punt, die bestaat uit glasdal en beton. Met die techniek realiseert hij eind jaren ’60 de glasramen in de Sint-Anna-ten-Drieënkerk te Linkeroever. In 1970 neemt hij de leiding over van de Ateliers Loire, die hij in 1991 aan zijn zonen overdraagt.

Jacques Loire heeft heel zijn carrière lang in religieuze en niet-religieuze gebouwen (voor universiteiten, scholen, ziekenhuizen, stations, inkomsthalls van bedrijven, enz.) vele glasramen vervaardigd in glasdal en met traditionele glasramen. Hij heeft verder andere montagetechnieken uit glas uitgeprobeerd met verticaal geplaatste glasdalcomposities (Anglicaanse kerk Saint-Georges, Parijs, 1978), of met verticaal geplaatste glasbladen die met siliconen werden gekleefd (kerk Sainte-Ève, Dreux (Eure-et-Loir), 2000). Hij vervaardigt zelfs beeldhouwwerken waarin metaal en glas met elkaar verbonden worden. De meeste kerken waar hij werkte, zijn modern.

Jacques Loire ontwierp en realiseerde niet alleen de glasramen in de Sint-Anna-ten-Drieënkerk op Linkeroever, maar hij was ook actief met honderden projecten op letterlijk alle continenten. Toch blijft Jacques Loire daar allemaal heel bescheiden bij en zegt hij daarover:

"Glasraamkunst is met mensen en architectuur verbonden. In een publieke ruimte of een drukke doorgang mag je fellere kleuren gebruiken, in leefruimten (religieuze of profane ruimten) echter is discretie vereist via glasramen die je kan vergeten om ze te herontdekken, of die je "eventueel" niet zou opmerken. Een te felle inkleuring wordt vlug "onuitstaanbaar. Als je vermijdt dat de kijker verblind wordt of dat er bij hem een gevoel van vermoeidheid optreedt, bevorder je de sfeer van vrede en sereniteit zoals dat bedoeld is."

Programma

  • tentoonstelling Kaarina Kaikkonen
  • vanaf 12.00 doorlopend rondleidingen doorheen het ganse gebouw (15’)
  • film over het oeuvre van Jacques Loire en over de bouw van de kerk